Národní kuchyně a gastronomie je součástí kultury každého národa.
Seznamte se s některými tradičními českými pokrmy, a uvidíte, že na ně dostanete chuť…
ŘÍZEK
znáte někoho, kdo by neměl rád křupavý smažený řízek doplněný domácím bramborovým salátem, bramborovou kaší nebo bramborami?
PEČENÁ MASA
pečená masa jsou dalšími typickými pokrmy české kuchyně – dozlatova upečená husa, kachna nebo vepřové maso ochucené kmínem a česnekem…dáte si?
VEPŘO - KNEDLO - ZELO
a co třeba vepřo-knedlo-zelo… neboli pečené vepřové maso s knedlíkem a dušeným zelím? V každém případě je to dobrota, a je opravdu unikátně česká!
OMÁČKY
fenoménem české kuchyně jsou omáčky. Maso přelité chutnou omáčkou (smetanovou, rajskou, koprovou, křenovou…) je typickým hlavním chodem české kuchyně.
KNEDLÍKY
naší naprosto jedinečnou přílohou jsou knedlíky. Známe houskové, bramborové, špekové, karlovarské…a jsou neodmyslitelnou součástí hlavních jídel.
BRAMBORY
další velmi chutná klasika jsou pokrmy připravené z brambor. Můžete se těšit na bramboračku, bramboráky, zapečené brambory i bramborové placky
BUCHTY
a co by to bylo za českou kuchyni, kdyby v ní nebyly buchty. Makové, povidlové, tvarohové, mrkvové nebo se švestkami? Během letošního školního roku je ochutnáte všechny.
DUKÁTOVÉ BUCHTIČKY S VANILKOVÝM KRÉMEM
jídlo, které si každý pamatuje ze školní jídelny…v současné době je oblíbené například jako dezert. Buchtičky a vanilkový krém doplněné ovocem se tak mohou snadno stát oblíbeným jídlem jak dětí, tak dospělých.
A potom, že Češi nejsou labužníci.
Přijďte ochutnat a posuďte sami…
© 2014, Základní škola, Hradec Králové, M. Horákové 258
Webové stránky vytvořilo eStudio.cz | Webdesign & SEO | Postaveno na ReflexCMS