ZŠ Milady Horákové - dodávka a montáž myček nádobí
Výroční zpráva za školní rok 2022/2023
Jednou z priorit zdravého životního stylu je naučit se správným stravovacím návykům:
Cílem je během devítileté školní docházky seznámit žáky se zásadami správné výživy i s různými možnostmi přípravy pokrmů :
1/ tradiční česká kuchyně – ochutnáte pokrmy klasické české kuchyně – svíčkovou na smetaně – vepřovou pečení - řízek - bramboráky – knedlíky – buchty – švestkové knedlíky – pečenou kachnu - ap.
2/ mezinárodní kuchyně – dva dny v měsíci budeme vařit jídla původně připravovaná v jiných zemích např. na Slovensku, v Itálii, v Mexiku. Některé oblíbené pokrmy mohou ve školní jídelně i zdomácnět.
3/ biopotraviny – jsou produkty vypěstované bez použití chemických hnojiv a pochází-li minimálně 95% použitých surovin z ekologického zemědělství. Měly by mít výrazně nižší množství dusičnanů, dusitanů, barviv,umělých ochucovadel a dalších toxických látek.
4/ netradiční receptury našich předků – čeká na Vás chutná krmě jež se zove např. lepenice, pajšl, šusterka, pracharanda, kulajda, houbový kuba, šmorn, šoulet, škubánky, cmunda apod.
5/ zeleninové pokrmy – naše zeleninová jídla se budeme snažit připravovat každý týden, co nejchutněji a pouze z té nejkvalitnější zeleniny. Pokrmy budou pestré, z různých druhů zeleniny a nebudou se ve školním roce ani jednou opakovat.
6/ pokrmy z ryb – každý měsíc bude na jídelním lístku jiný druh ryby. Vyzkoušíte například limandu, tilápii, tuňáka, žraloka, lososa, tresku, hejka, nilského okouna, krevety, ... mražené, chlazené, ve vlastní šťávě, v oleji, v nálevu, smažené, zapečené...
7/ polévky – říká se, že polévka je grunt. Talíř polévky připraví žaludek na hlavní chod, spolehlivě zahřeje i zasytí. Těšte se na festival polévek ve školní jídelně. Jistě najdete svůj polévkový „hit“.
8/ alternativní způsob stravování – je odlišný způsob výživy. Můžete se těšit na různá jídla vegetariánské (strava bez tmavých druhů mas, je vice typů), veganské (nepřijímání žádných potravin živočišného původu), frutariánské (konzumace pouze plodů = ovoce, ořechy, případně zeleninu) a makrobiotické (obilniny, luštěniny, místní zelenina a další produkty) stravy.
9/ speciality – opravdové gurmány a labužníky čeká kulinářské dobrodružství – zabíjačkové, krajové, polévkové, přílohové, sýrové, zvěřinové a další zvláštnosti. Tak třeba grilovaná žabí stehýnka nebo plněné hlemýždí ulitky? Co Vy na to? Nechte se překvapit.
© 2014, Základní škola, Hradec Králové, M. Horákové 258
Webové stránky vytvořilo eStudio.cz | Webdesign & SEO | Postaveno na ReflexCMS